Paine cu Maia Fara Drojdie

Painea cu maia are o dificultate medie si este potrivita pentru fazele 1 si 2 ale dietei montignac. Urmeaza instructiunile de mai jos pentru a obtine o painica delicioasa.

Paine cu Maia Fara Drojdie

Dieta Montignac
Prep Time 10 hrs
Cook Time 30 mins

Ingredients
  

  • 500 g Faina (de preferat faina integrala, proaspat macinata)
  • 300 ml Apa
  • 10 g Sare

Instructions
 

  • Se dizolva sarea in apa. Se amesteca faina, apa cu sarea si maiaua intr-un vas, de preferinta de lemn, pana . Se lasa sa se odihneasca o ora
  • Se amesteca din nou aluatul, fara a fi scos din vas. Se lasa sa se odihneasca inca o ora
  • Se pudreaza blatul de lucru cu faina si se scoate aluatul din vas. Se intinde aluatul, apoi capetele se aduc spre centru si se impatureste. Se roteste cu 90 de grade si se repeta procedeul. Se intoarce aluatul cu fata dreapta in sus si se lasa la odihnit inca 45 min-1 h
  • Se repeta impaturirea ca la pct. de mai sus. Se lasa la odihnit inca 45 min-1h
  • Se framanta aluatul pana capata o consistenta mai elastica. Framantarea nu ia de regula mai mult de 1,5 – 3 minute.
  • Se aseaza aluatul la dospit intr-un cos de rachita captusit cu in, iuta sau chiar bumbac.
    Se lasa la dospit 6-12 ore, in functie de temperatura din casa, pana aluatul isi dubleaza volumul. Iarna dospirea se poate face la temperatura camerei, 8-10 ore, vara in frigider 8 ore, plus o ora la temperatura camerei.
  • Dupa dospire se rastoarna pe un fund de lemn tapetat cu faina sau cu hartie de copt si se baga la cuptor preincalzit la maxim (250 de grade Celsius) vreme de 30-35 de minute.
    Este gata cand miezul are 90 de grade Celsius, sau daca este intepat cu o andrea cand nu se mai lipeste aluatul pe andrea.

Notes

Painea cu maia are la baza doar apa, faina si sare. Agentul de crestere este un amestec de apa si faina fermentat, numit maia.
Maiaua este inlocuitorul natural al drojdiei de bere, si poate fi folosita ca starter la prepararea borsului, cand nu avem husti.
Maiaua se prepara in cca o saptamana, apoi se pastreaza in frigider si se inmulteste (adaugand periodic apa si faina, pe masura consumului).