Dieta Montignac: Fazele si Grupele Alimentare

Dieta Montignac a fost inventata de Michel Montignac (1944–2010) la inceputul anilor 80 pentru a reduce greutatea in exces si a preveni ingrasarea si obezitatea. Tot odata aceasta metoda reduce riscul diabetului de tip II si al bolilor cardiace.

Principii de baza ale dietei

Metoda Montignac de pierdere in greutate nu limiteaza cantitatea de mancare si nici nu se bazeaza pe numarul de calorii.

Metoda Montignac se bazeaza in primul rand pe echilibrul alegerii inteligente a alimentelor in functie de valoarea nutritionala si potentialul acestora de a ne tine greutatea sub control (valoarea IG).

Grupele alimentare

Lipidele ajuta la stocarea energiei de catre organism si ajuta la pierderea sau mentinerea greutatii. Pentru a evita bolile cardiovasculare este recomandat consumul grasimilor nesaturate (uleiul de masline).

Totusi este bine a se consuma cu prudenta si in echilibru cu grupele de carbohidrati cu nivel scazut al indicelui glicemic.

Proteinele sunt esentiale in buna functionare a organismului si daca sunt alese cu atentie pot chiar contribui la scaderea in greutate (pestele, carnea de pui fara piele, carnea de vita).

Alegeti proteinele cu intelepciune si nu le consumati de mai mult de cateva ori pe saptamana.

Carbohidratii sunt alimente compuse din zaharuri. In functie de indicele glicemic al acestora cantitatea de glucoza absorbita de organism poate fi mai mare sau mai mica. Cu cat valoarea IG ese mai mica cu atat greutatea corporala va fi mai mica.

Fazele dietei

Dieta Montignac — Faza 1.

Cum pierdem in greutate?

Pentru a pierde in greutate este esential sa eliminam carbohidratii cu un IG mai mare de 35.

Poate fi dificil la inceput dar pe masura ce organismul se obisnuieste cu noul stil de viata veti vedea ca nu numai va va fi foarte usor sa alegeti alimentele corecte dar si de a le evita pe cele “capcana” (racoritoarele, dulciurile de orice fel, produsele din faina alba, cartofii, etc.).

Cat anume vom slabi?

Fiecare organism este diferit si pierde in greutate diferit dar in medie se vor pierde in jur de 1-2 kg pe saptamana. In functie de stilul de viata anterior este posibil ca pierderea in greutate initiala sa fie foarte mare dupa care sa urmeze o perioada de stagnare sau pierdere foarte lenta a kilogramelor.

Nu este insa cazul sa va alarmati (sau sa renuntati la dieta) deoarece pancreasul are nevoie de timp pentru stabilizare.

Dieta Montignac — Faza a 2-a.

Cum ne mentinem greutatea?

Pentru mentinerea in greutate este importanta consumarea carbohidratilor cu un IG nu mai mare de 50. Aici este inclusa o gama mult mai larga de carbohidrati printre care si pastele integrale, painea integrala, orezul Basmati, strugurii si kiwi.

Discrepante

De doua ori pe luna se pot consuma doua gustari cu un IG ridicat fara a risca o crestere in greutate (atentie insa in alegerea acestora, evitand carbohidratii cu o concentratie mare de glucide) daca inaintea consumului acestora ati mancat alimente cu IG de sub 35.

Structura meselor in Dieta Montignac

Mesele in regimul Montignac pot fi de 2 feluri: lipidice sau glucidice.

Mesele glucidice sunt compuse din carbohidrati (orice carbohidrat bun cu indice nu mai mare de 50) si proteine sarace in grasime.

Mesele lipidice sunt compuse din lipide si proteine (+ orice carbohidrat cu indice nu mai mare de 35).

Exemple:

Micul dejun glucidic poate fi compus dintr-un carbohidrat bun cum ar fi fulgii de ovaz fara zahar adaugat (IG: 40) si o proteina saraca in grasimi cum ar fi iaurt degresat (IG: 35)

Micul dejun lipidic poate fi compus dintr-o proteina (cat mai sanatoasa de preferinta) cum ar fi somonul afumat sau ouale si o lipida cum ar fi branza de orice fel sau sunca. Langa acestea pot fi oricand adaugati carbohidrati cu indice nu mai mare de 35.

Nota: Aceiasi regula se aplica pentru toate mesele zilei.

Despre gustarile dietei Montignac

Gustarile sunt foarte usor de selectat atata vreme cat alimentele din care acestea sunt compuse nu au indice mai mare de 35.

Puteti alege oricand alune si nuci (Caju, fistic, arahide), fructe (pentru o digestie corecta de preferat a se consuma cu 30 de minute inaintea meselor lipidice si la 3 ore dupa acestea) si legume proaspete.